Ako dlho používať matrac, aby neprišiel o svoje vlastnosti

životnosť-matraca_mojmatrac.sk

Na otázku „ako dlho vydrží matrac a kedy by som ho mal vymeniť“ neexistuje univerzálna odpoveď. Matrace sa priemerne dožívajú 7-10 rokov, no pokojne vám môžu v super stave vydržať aj viac ako 15 rokov. Od čoho to závisí? Tých faktorov je viac, najdôležitejším je materiál, z ktorého je matrac vyrobený. Ktorý typ vydrží najdlhšie a ktorý má, naopak, najkratšiu životnosť?

 

 

Životnosť matraca ovplyvňuje materiál

Tak ako životnosť plota ovplyvní, či je kovový, plechový, kamenný alebo drevený, rovnaké je to aj s matracmi. Ako sú na tom tie pružinové? Aj keď sa o ne dôkladne staráte, pravidelne čistíte a otáčate, vydržia približne 7-8 rokov.

 

Matrace z pamäťovej peny majú kratšiu životnosť, ale zato HR pena vám pri pravidelnej starostlivosti vydrží aj dlhšie. Latexové matrace majú zas najdlhšiu životnosť. Vďaka svojim antibakteriálnym a hypoalergickým vlastnostiam a odolnosti latexu vydržia aj 15 rokov.

 

Ako často a načo matrac používate

Tieto časové údaje zodpovedajú priemernému používaniu aj záťaži s pravidelnou starostlivosťou. Lenže, ruku na srdce, koľkí z nás sa o matrace starajú a každý deň strávia v posteli presne 8 hodín? Asi nie veľa z nás. Máte deti a dovolíte im urobiť si z postele trampolínu? Počítajte s výrazným skrátením života matracov – pri takomto zaobchádzaní trpia najviac tie pružinové.

 

Človek strávi v posteli priemerne 8 hodín denne. Ak tam aj čítate, pozeráte telku a ste tam denne viac ako 12 hodín, zmierte sa s tým, že matrac vydrží o tretinu času menej. Samozrejme, je dôležité vyhnúť sa extrémnej a nerovnomernej záťaži – napríklad prídete neskoro v noci z dovolenky a na posteli necháte ťažký kufor. Životnosť matraca tým iba skracujete.

 

Predĺžte životnosť matraca správnou starostlivosťou

Už sme naznačili, že dobrý stav matraca predĺži správna starostlivosť. Čo si však pod týmto pojmom predstaviť? Dôležité je pravidelné a dôkladné čistenie – vyprať poťah, matrac každé dva týždne otočiť a aspoň raz mesačne nastriekať antibakteriálnym sprejom.

 

Kedy by ste mali matrac vymeniť?

Ak máte iba ošúchaný poťah, ale spánok si užívate, matrac je v pohode. No keď sa začnete budiť s bolesťami v chrbte či v krku, je najvyšší čas na zmenu. Ak na matraci spozorujete vyležané miesta a priehlbiny, poobzerajte sa po novom. Na potrebnú výmenu vás však najlepšie upozorní práve vaše telo. Necítite sa už na matraci pohodlne a prehadzujete sa z boka na bok? Zbytočne neváhajte a vymeňte ho.