Doprajte dieťaťu kvalitný matrac

kvalitný matrac s dietatomKeď kupujeme matrac pre svoje dieťa, často sme neúmyselne ľahostajní v otázkach zdravia a vyberáme matrace, ktoré sú cenovo najvýhodnejšie. Vravíme si, že na ňom bude ležať len chvíľu a potom aj tak hneď vyrastie a bude potrebovať novú posteľ. Lenže pozor, nechtiac tým svojmu dieťaťu zabezpečíte ťažkosti s chrbticou. Ako sa tomu vyhnúť?

 

 

AKÝ MATRAC TEDA VYBRAŤ DIEŤAŤU?

Dieťa do dvoch rokov spáva väčšinou v postieľke s ohrádkou a neskôr bez nej. Keďže v tomto období prudko rastie a vyvíjajú sa mu všetky kosti, nie je vhodné, aby bol matrac členený na zóny ako matrace určené pre dospelých. Tie bývajú zmäkčené v oblasti ramien a kolien. Odporúčajú sa skôr matrace tvrdšie, ktoré poskytujú potrebnú oporu chrbtici a svalom. Príliš mäkkým matracom by ste mohli dieťaťu privolať skoliózu a neskôr aj bolesti pri pohybe. Zónové matrace sú vhodné až od 13. roku života, keď sa matrac vyberá podľa stavby a váhy jeho tela. Do trinástich rokov treba skôr voliť jednoduché penové matrace strednej tuhosti.

Na toto sa dnes myslí a pre deti sa vyrábajú matrace, ktoré majú rôznu tvrdosť strán. Najmenším deťom sa odporúča ustlať na tvrdej strane a pri väčších stačí matrac prevrátiť a využívate strednú tvrdosť matraca. Tvrdosť je zabezpečovaná prostredníctvom kokosovej dosky, ktorá zároveň zabezpečuje priedušnosť matraca a má antialergické a antibakteriálne vlastnosti.

RIEŠENIE ZDRAVOTNÝCH PROBLÉMOV DIEŤAŤA

Ak je vaše dieťa alergické alebo má nábeh na nejaký druh alergie, v súčasnej ponuke detských matracov sa vyskytujú aj matrace s antibakteriálnou a antialergickou úpravou, ktorá odoláva plesniam a mikroorganizmom. Dané matrace a poťahy zabezpečia vášmu dieťaťu kvalitný a zdravý spánok. Je samozrejmé, že poťahy je možné v prípade ich zašpinenia odzipsovať a vyprať v práčke. Z hygienických dôvodov platí, že čím častejšie periete poťah, tým viac znižujete riziko premnoženia baktérií. V ponuke predajcov sa tiež stretnete s nepremokavými chráničmi matracov, ktoré ešte viac predĺžia životnosť matraca a zabezpečia, že sa tak rýchlo neznehodnotí.

 

EKOLOGICKÉ MATRACE

Pokiaľ kladiete dôraz na ekológiu, potešia vás najmä matrace z peny Biogreen alebo Viscogreen. Pri ich výrobe sa nepoužíva ropa, ale čerpá sa z toho, čo nám ponúka príroda. Pena Biogreen je vyrobená z ricínového oleja, využívaného v medicínskych odvetviach. Aj Viscogreen je prírodná pena na báze ricínového oleja, no vyznačuje sa pamäťovými vlastnosťami, čím je zabezpečený komfortný spánok. Pri zmenách polohy počas spánku pena lepšie reaguje na telesnú teplotu a vyvíjaný tlak a prispôsobuje sa potrebám detského telíčka. 

ČO EŠTE TREBA ZVÁŽIŤ

Pri výbere vhodného matraca pre vaše dieťa sa u predajcu informujte, na aký druh roštu je možné matrac položiť, pretože podložka, na ktorej je matrac umiestnený, výrazne ovplyvňuje jeho tvrdosť.