Ako si vybrať rošt: Ktorý je pre vás a vašu posteľ najvýhodnejší?

rost-do-postele_mojmatrac.skKúpite si kvalitnú posteľ, ešte kvalitnejší matrac a výberu roštu už veľa pozornosti nevenujete. A to je chyba. Práve vďaka nemu vyniknú prednosti postele a hlavne matracu. Mnoho ľudí nevie, na čo si má pri kúpe roštu dávať pozor a často siahne po nevhodnom variante. Pripravili sme pre vás najdôležitejšie tipy a rady, s ktorými si vyberiete správne posteľné rošty aj bez predchádzajúcich skúseností. Také, ktoré vám vydržia aj celý život. Na čo sa zamerať?

LAMELOVÝ ALEBO PEVNÝ ROŠT?

Základné delenie je na pevné a lamelové rošty. Aký je medzi nimi rozdiel? Tie lamelové pružia, zatiaľ čo hlavnú vlastnosť pevných roštov prezradí ich názov. Výhodu lamiel oceníte hlavne pri matracoch s nižším jadrom (7 a menej cm), ktoré nedokážu rozložiť váhu tak rovnomerne a dobre ako tie hrubšie. Naopak, kombinácia pevného roštu a matracu s vysokým jadrom je bezproblémová.

Zohľadniť musíte aj to, či potrebujete prístup do úložného priestoru. Ak áno, vtedy odporúčame siahnuť po výklopných roštoch. Podceniť nesmiete ani správne vetranie, ktoré zabráni vzniku plesne na matraci. Našťastie dnes už väčšina pevných aj lamelových roštov je latková, takže matrac môže dýchať. Ak ste sa rozhodli pre tie lamelové, myslite na to, že čím viac latiek, tým je rošt odolnejší – optimálny počet je 28 a viac.

 mceclip2

 

AKÉ VÝHODY MAJÚ POLOHOVATEĽNÉ ROŠTY

Polohovateľný rošt ocení každý, kto rád číta či pozerá TV v posteli, alebo ľudia s pohybovými problémami. Môžete si vybrať ten cenovo prístupnejší mechanicky polohovateľný, ktorý najčastejšie dokážete dvihnúť v oblasti hlavy alebo nôh. Pre imobilných ľudí je veľkým pomocníkom elektronický polohovateľný rošt, ktorý hravo zvládnete používať pomocou ovládača či smartfónu.

Pri týchto typoch je možností nastavenia polohy výrazne viac. Samozrejme, že pri tejto technológii musíte počítať s vyššou sumou. Ak si kupujete polohovateľné rošty do postele, nezabudnite tomu prispôsobiť aj matrac. Vždy siahnite po flexiblnejšom type s nižším jadrom, ktorý sa pri kopírovaní  polohy nezdeformuje.

 mceclip0-1

 

AKÝ ROŠT NA MANŽELSKÚ POSTEĽ

Veľmi často sa nás ľudia pýtajú, aký druh je najvhodnejší na manželskú posteľ. Štandardná šírka roštov je do 120 cm a ich nosnosť do 120 kg. Aj preto sú na manželskú posteľ vhodné dva kusy. Okrem toho si každý z páru môže vybrať ten rošt, ktorý mu viac vyhovuje a nemusia sa robiť kompromisy. Ak manžel spáva na vysokom pružinovom matraci, pokojne si môže vybrať pevný rošt, zatiaľ čo manželka používajúca mäkký matrac ocení výhody toho lamelového. Dajte si však záležať na tom, aby matrace boli v jednej rovine.

 

Ak si pri výbere posteľného roštu dáte na toto pozor, predĺžite nielen životnosť svojmu matracu, ale hlavne sa zlepší kvalita vášho spánku.