Penové matrace: Ktorý je pre vás ten najlepší?

kvalitny-matrac

Rozhodli ste sa kúpiť si penový matrac? Skvelá voľba, predtým však musíte poznať aspoň základné vlastnosti a výhody jednotlivých typov peny. Teda v prípade, že si chcete vybrať tú najvhodnejšiu penu pre vás a váš spánok. Univerzálna odpoveď na to, ktorý typ peny je najvhodnejší, neexistuje. 

 

  

Záleží to na viacerých faktoroch – napríklad pre 120-kilového programátora v najlepších rokoch s alergiou a problémami s chrbticou je vhodnejší iný typ penového matraca ako pre 16-ročnú gymnastku v najlepšej forme. Len v našej ponuke nájdete 11 druhov penových matracov. Čo by ste o jednotlivých typoch mali vedieť?

PUR pena

PUR penu pozná každý domáci kutil – najčastejšie sa ňou tesnia okna – ale zároveň sa z nej vyrábajú aj matrace. Tie vás potešia hlavne svojou pevnosťou, pričom sú stále dostatočné vzdušné a skvelo kopírujú vaše telo. A ako sú na tom zo zdravotného hľadiska? Sú úplne nezávadné a na dennom poriadku je ich využitie v nemocniciach či detských postieľkach. Najvhodnejšia je kombinácia matracov z PUR peny a predpätých lamiel, pretože tie matracom dokážu predĺžiť životnosť. Ak si potrpíte na kvalite, čakajú na vás ešte kvalitnejšie typy peny.

HR pena

Matrace z HR alebo aj studenej peny sú porovnateľné s tými latexovými – majú veľmi dobrú pružnosť, ktorá pomáha so správnou regeneráciou vašej chrbtice. HR penu tvoria bunky so silnou stenou, dokáže vyrovnať teplotné rozdiely, a hlavne, tieto matrace majú skvelú vzdušnosť. Vedeli ste o tom, že zdravá klíma matraca je dôležitá pre zdravý spánok? Práve matrace z HR peny sa o zdravú klímu postarajú. Určite oceníte aj dlhú životnosť tohto materiálu a stále ortopedické vlastnosti. Ak si chcete užiť všetky vlastnosti, vyhnite sa pevným roštom.

Lazy-foam pena

Lazy-foam, alebo aj lenivá pena, sa dokáže dokonale prispôsobiť nielen vášmu telu, ale aj jeho teplote. To napomáha správnej cirkulácii krvi a zmierňuje napätie. Takže ak máte problémy s krížami, stavcami či bedrami, práve matrace z lenivej peny sú pre vás ako stvorené. Vďaka svojmu pamäťovému efektu sú vhodné pre tehotné ženy, starších ľudí, ale aj pre ľudí s poruchami spánku. Aby lazy-foam matrace  zabezpečili rovnomernú podporu vášho tela, vyrábajú sa v kombinácii s inou, tvrdšou penou.

Hydrolatex

Ak hľadáte materiál, ktorý spojí do jedného výhody komfortnej peny a latexu, vaším hrdinom je hydrolatex. Vďaka priečnej perforácii je vzdušný, ale zároveň je dostatočne tuhý a má skvelú životnosť. Tieto vlastnosti ocenia ľudia, ktorí v posteli nielen vlastnou vinou, strávia viac času ako ostatní. Matrace z hydrolatexu majú 3 zóny tuhosti, ktoré slúžia ako opora chrbtice.

Latexové matrace

Latex sa vyrába z prírodného kaučuku, aj preto sú tieto matrace príjemne mäkké, vzdušné a vášmu telu dávajú dostatočnú oporu aj slobodu. Matrace z latexu sú pružné, ale zároveň si dlhé roky udržujú svoje pôvodné vlastnosti. Síce si za tento typ priplatíte, no už po prvých nociach vám bude jasné, že ste si kúpili kvalitu. Latex má aj skvelé ortopedické vlastnosti, ktoré ocenia ľudia s bolesťami chrbtice či krku. Je vhodný pre polohovateľné rošty.

 

Biogreen

Už samotný názov tejto peny napovedá, že sú vyrábané v harmónii s prírodou. A je to naozaj tak, pri výrobe matracov z biogreen peny sa používa namiesto ropných produktov ricínový olej. Ten sa teší veľkej obľube v súčasnej medicíne. Ak hľadáte pohodlný matrac, ktorému nie je ľahostajné životné prostredie, biogreen pena je správnou voľbou.

SWISS

Pena SWISS patrí medzi mäkší materiál, ale aj napriek tomu sa môžete spoľahnúť na dlhú životnosť. Pri jej výrobe sa používa zaujímavá technológia – kvalita EvoPoreHRC je doplnená prírodnými zložkami ako levanduľa či švajčiarske bylinky. Aj preto tento typ matracov radíme medzi ekologické.

Viscogreen

Trápia vás probémy s kĺbmi, vyskúšali ste niekoľko typov matracov a výraznejší efekt úľavy sa nedostavil? Práve matrace vyrobené z Viscogreen môžu vaše problémy vyriešiť. Ide o penu vyrobenú z ricínového oleja s pamäťovými vlastnosťami. Tie dokážu veľmi dobre reagovať na teplotné aj tlakové zmeny, takže sa efektívnejšie prispôsobia novej polohe tela počas spánku. Výhodou matracov z Viscogreenu je ich vysoký komfort aj ich šetrnosť k prírode. Navyše oceníte ich regeneračné a antibakteriálne účinky.

Taštičková pružina

Okrem klasických pružín v matracoch tu máme aj taštičkové a bonellové pružiny. Jadro taštičkových matracov tvoria zvlášť zabalené pružiny, ktoré majú v porovnaní s tými bonellovými menší priemer. Pružiny sa zabalia do priedušného textilu a vzájomne sa prepoja, takže každá časť matracu je pod iným tlakom. Aj preto sa vyznačujú skvelým kopírovaním polohy tela a dobrým rozložením hmotnosti. V niektorých prípadoch majú tieto matrace na každej strane inú tvrdosť.

Bonell pružina

Keby sme chceli bonellové pružiny prirovnať k niečomu, najlepšie by sedel tvar presýpacích hodín. Tieto pružiny sú prepojené oceľovou cievkou, ktorá sa postará o rovnakú tvrdosť matracu počas prvého, ale aj tretieho roku jeho používania. Matrace s bonell pružinami sú často rozdelené na viacero zón, takže sa veľmi dobre prispôsobia telu aj napriek ich vyššej tvrdosti. Vysokú vzdušnosť týchto matracov ocenia alergici či ľudia s respiračnými problémami. Navyše bonellové matrace nájdete aj vo veľmi príjemnej cenovej kategórii.

PolarGel

Ak vás bolí koleno či krk, priložíte si naň studený obklad. Práve týmto spôsobom sa inšpirovali matrace s technológiou PolarGel – táto pena je chladivá. Okrem toho je veľmi komfortná a elastická. Jej vlastnosti oceníte hlavne v kombinácii s lenivou penou, vďaka ktorej získate skvelý komfort. PolarGel matrace okrem vášho komfortu myslia aj na prírodu – neobsahuje žiadne prchavé či nestále substancie.

 

Chcete dokonalý matrac? Pri jeho výbere myslite aj na jednotlivé typy peny. Iba tak získate neoceniteľného pomocníka pre vytúžený spánok.