Kvalitný spánok, aké zásady dodržiavať?

Kvalitný spánok, aké zásady dodržiavať?

 

Na dosiahnutie kvalitného spánku je potrebné dodržiavať množstvo zásad. Tieto zásady zahŕňajú.

Dodržiavajte pravidelný režim spánku:

Je dôležité chodiť spať a vstávať v rovnakom čase každý deň, dokonca aj cez víkendy a sviatky. Pomáha to regulovať vnútorné hodiny vášho tela a môže vám to uľahčiť zaspávanie a prebúdzanie v želaných časoch.

 

Vytvorte pohodlné prostredie na spánok:

Spálňa by mala byť pohodlným a relaxačným priestorom, ktorý napomáha spánku. To znamená udržiavať v miestnosti tmu, ticho a príjemnú teplotu. Znamená to tiež používanie pohodlného matraca a vankúšov a uistiť sa, že posteľ je bez neporiadku a rušivých prvkov.

 

Vyhnite sa kofeínu, alkoholu a nikotínu:

Kofeín, alkohol a nikotín sú všetky látky, ktoré môžu narúšať spánok. Kofeín je stimulant, ktorý vás dokáže udržať v bdelom stave, zatiaľ čo alkohol a nikotín môžu narušiť vaše prirodzené spánkové vzorce. Najlepšie je vyhnúť sa týmto látkam v hodinách pred spaním.

 

Pravidelne cvičte:

Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku. Je však dôležité vyhnúť sa cvičeniu príliš blízko pred spaním, pretože to môže stimulovať telo a sťažiť zaspávanie.

 

Obmedzte vystavovanie sa jasnému svetlu vo večerných hodinách:

Jasné svetlo môže potlačiť produkciu melatonínu, hormónu, ktorý pomáha regulovať spánok. Je preto dôležité obmedziť vystavovanie sa jasnému svetlu vo večerných hodinách, najmä z obrazoviek, ako sú televízory, smartfóny a počítače.

 

Dodržiavaním týchto zásad môžete prispieť k zlepšeniu kvality vášho spánku a zabezpečiť si odpočinok, ktorý potrebujete na udržanie dobrého fyzického a duševného zdravia.