Ako vybrať matrac na posteľ

Správna voľba matracu nie je jednoduchý proces. Niekomu sa to môže zdať "hotová veda". Nie je to však nič strašné a pri dodržaní niekoľkých jednoduchých zásad sa nemôžete rozhodnúť zle. Pokiaľ neviete ako na to, začítajte sa do tohto síce dlhšieho, ale informáciami nabitého textu, ktorý je založený na našich skúsenostiach po predaní tisícov matracov našim klientom.

 

 

 

 

Rozmery a BMI

Čo je to BMI?

 

Prepočtom výšky a hmotnosti získate celosvetovo uznávaný index telesnej hmotnosti, anglicky Body Mass Index (BMI). Týmto prepočtom získate hodnotu záťaže vášho tela na plochu matraca. Na základe tejto hodnoty zistíte, aký typ matraca je pre vás najvhodnejší. Hodnota v tabuľke u konkrétneho matraca určuje, pre ktoré BMI je matrac vhodný.

Vzorec: BMI = hmotnosť v kg / (výška v m)2

 

AKÝ ROZMER MATRACA JE NAJLEPŠÍ?

Samotný matrac by mal zodpovedať vašim rozmerom. Matrac by mal byť približne o 10 cm dlhší ako je vaša výška. Štandardné šírky matracov sú 90 a 80 cm. Pre väčší komfort môžete vybrať väčšiu dĺžku i šírku matracu. Pri štandardných rozmeroch sa cena často nemení, pri iných záleží na type matracu.

Rozmery matraca často nemôžete vyberať ľubovoľne. Ak už máte posteľ, tak potrebujete takýmatrac, ktorý sa do nej zmestí. Matrac potrebuje oporu roštu, preto nemôže „vytŕčať” z postele.

Pružinové matrace z Bonell pružín či taštičkových pružín je treba uložiť tak, aby boli podporované bočnicami postele. Výrobca odporúča uložiť matrac tak, aby bol minimálne z 2/3 v ráme postele. V opačnom prípade sa pôsobením váhy tela matrace môžu zdeformovať do strán, čím sa zhoršia ich vlastnosti.

 

DILEMA PRI MANŽELSKEJ POSTELI: JEDEN VEĽKÝ, ALEBO RADŠEJ DVA MALÉ?

Pokiaľ nekupujete matrac do manželskej postele, táto téma vás nebude zaujímať. Pokiaľ áno, čítajte ďalej. Každé riešenie má svoje výhody aj nevýhody. Najprv však rýchla odpoveď - väčšinou je rozumnejšie zobrať dva malé matrace, ako jeden obrovský. Najdôležitejšie je si uvedomiť, že dvaja spáči pravdepodobne nemajú rovnaké BMI a hmotnosť a väčšinou aj tak spia každý na svojej polovici postele. Prečo by sa jednému malo spať menej pohodlne? Samostatné matrace je možné kúpiť v rôznych tvrdostiach a tak si môžu obaja dopriať kvalitný spánok. Ďalšou výhodou je lepšia manipulovateľnosť s matracmi - raz za čas by ste ich mali otočiť, alebo ak máte odzipsovateľný poťah - vyprať. Poťah z veľkého matracu do práčky určite nevložíte, máme to vyskúšané a je potrebné prať ho v práčovni, alebo ručne. Spojený matrac je navyše ťažký, takže sa zle otáča na druhú stranu. Ak chcete mať polohovateľné rošty je nutnosť mať dva matrace namiesto jedného. Ak má vaša polovička nepokojný spánok, pohyby sa budú menej prenášať na vašu polovicu, ak zvolíte rozdelené matrace. Naopak nevýhodou takéhoto riešenia je práve predelenie matracov v strede postele, z ktorého má veľa klientov strach. Pokiaľ si však kúpite správny rozmer a vhodne napnete plachtu - nebudete ho takmer cítiť. V praxi je tak väčšinou rozumnejšie kúpiť dva rozdelené matrace - voľba je však na vás.

 

ULOŽENIE MATRACA PODĽA DRUHU ROŠTU

Jedným z najdôležitejších parametrov, pre aký matrac sa rozhodnúť, je typ podkladu. Pokiaľ už máte rošt, a chcete kúpiť iba matrac, vaše možnosti sa rýchlo zúžia.

 

LAMELOVÝ ROŠT

Pokiaľ máte rošt lamelový, tzn. z pružných lamiel - potrebujete matrac z niektorej z pien. Na takýto rošt sa pružinové matrace nehodia - pruženie v matraci zabezpečujú pružiny, a preto už podklad nesmie pružiť. V žiadnom prípade neukladajte pružinové matrace na lamelové rošty - nebudete dobre spať a môže si to odniesť aj vaše zdravie. Voľte z týchto materiálov:PUR-penaHR-penaLAZY-FOAM penaHydrolatexLatexBiogreenViscogreen,SWISS a PolarGel.

 

LATOVÝ PEVNÝ ROŠT

Takýto rošt sa skladá z pevných dosiek, buď vložených v ráme, alebo spojených textilnými šnúrkami. Tento rošt nepruží, to znamená, že pruženie musí komplet obstarať matrac. Preto nie sú vhodné hlavne tenšie matrace, ktorým pružiť pomáha práve lamelový rošt. Ideálne riešenie pre tento typ roštu sú hlavne pružinové matrace. Lacnejšia alternatíva je materiál Bonell pružina, komfortnejší zas taštičková pružina. Tu však vaše možnosti úplne nekončia. Niektoré penové matrace, hlavne tie hrubšie, môžu byť položené aj na pevnom podklade - pena je dostatočne hrubá na to, aby zabezpečila dostatočné pruženie. V praxi potom tieto matrace môžete položiť aj na pevný, aj na lamelový rošt. Upozorňujeme však, že ak ich položíte na pevný rošt - matrac bude tvrdší. Túto možnosť preto zvažujte vtedy, ak sa vám spí pohodlnejšie na tvrdšom podklade. Pokiaľ máte radi mäkšie matrace - zvoľte v prípade pevného roštu radšej pružinové matrace. Na pevný podklad môžete napríklad umiestniť tieto matrace: Matrac THERMO SilverSPINAL Wave,SWISS AdaptiveSWISS RelaxPREZIDENT royal termopurSULTÁN hydrolatex plusKLASIK BIO deluxeBIOGREENViscogreen. Platí to, že budú pôsobiť trošku tvrdšie ako na lamelovom rošte, čo však mnohým klientom vyhovuje.

 

DOSKA

Niektoré postele nemajú žiadny rošt - iba dosku. Tu je situácia komplikovanejšia z hygienických dôvodov. Technicky vzaté platí to, čo pri latových pevných roštoch, ale... zdravý človek vypotí v priebehu noci počas spánku cca 7dcl tekutiny, ktorá prejde do posteľnej bielizne, poťahu ale aj do matracu samotného. V lete, alebo pri chorobe to môže byť aj viac. Preto potrebujú matrace „dýchať”, aby stihli cez deň vyschnúť a aby sa v nich vlhkosť nedržala. Z tohto pohľadu nie je doska ideálnym podkladom - a aj keď technicky sa na ňu dajú uložiť aj niektoré penové matrace, neodporúčame to. Radšej zvoľte výrazne vzdušnejšie pružinové matrace, kde je výrazne viac vzduchu v matraci. Odporúčame preto Bonell pružinu alebo komfortnejšiu taštičkovú pružinu. Dôležitá poznámka ešte je, že matrac je možné otáčať a obzvlášť v prípade takéhoto podkladu to odporúčame, napríklad raz za mesiac - pred spaním, alebo po tom ako ste na matraci dlhšie nespali - aby bola horná strana určite presušená.

 

VÝBER ROŠTU POSTELE

 

ČO AK ROŠT EŠTE NEMÁTE

Ak ešte nemáte rošt, máte o dosť viac možností.

Máte možnosť zvoliť pevný latový rošt - čo síce zúži vaše možnosti, ale čo ušetríte, môžete investovať do kvalitnejšieho matracu. Túto možnosť zvoľte tiež v prípade, že máte radšej tvrdší podklad - môžete si kúpiť vyšší penový matrac a položiť ho na latový rošt.

Druhou možnosťou je voľba klasického lamelového roštu. Potom sú vaše možnosti naozaj veľké - prídete hlavne o možnosť pružinových matracov. Podľa počtu a uchytenia lamiel si môžete vybrať z lacnejších, cez štandardné až po exkluzívne lamelové rošty. Pre tých, ktorí vedia čo chcú a sú ochotní trošku experimentovať odporúčame zvoliť rošt so zdvojenými lamelami. Viete si tak sami meniť tvrdosť roštu a skúšať dovtedy, kým nenájdete vyhovujúce nastavenie. Pri výbere roštu tak pre vás môže hrať úlohu to, nakoľko je rošt nastaviteľný. Platí tu jednoduchá rovnica - čím viac bude rošt stáť, tým lepšia je jeho kvalita a nastaviteľnosť. Väčšina klientov radšej volí štandardný rošt (napríklad DOUBLE klasik T5) a investuje radšej do kvalitnejšieho matracu - predsa len s tým ste v kontakte priamo. Záleží od vášho rozpočtu.

 

POLOHOVATEĽNÝ ALEBO NIE?

Aby sme to ešte trošku skomplikovali, niektoré matrace a rošty je možné polohovať. Sami sa rozhodnite, či to potrebujete. Pokiaľ v posteli iba spíte, a nečítate si či pozeráte filmy rovno z postele - pravdepodobne polohovanie nepotrebujete. Pokiaľ kupujete matrac pre starších ľudí, ktorí v posteli trávia viac času než len spánok - polohovanie môže byť dobrá voľba.

Polohovať sa dá ručne, alebo elektricky - pomocou motorčekov. Prvá reakcia je často - načo elektricky, veď si to nastavíme ručne... Prax, naopak, hovorí inak. Reálne časom zistíte, že kvôli polhodinke čítania alebo dopozerania televíznych novín sa vám jednoducho nebude chcieť rošt s matracom ručne polohovať a radšej sa opriete o stenu cez vankúš. To isté platí v menšej miere aj pre dlhodobo ležiacich. Lenivosť sa týka nás všetkých a pri ručnom polohovaní roštov to platí dvojnásobne - v praxi to nie je veľmi zábavná činnosť. Porozmýšľajte preto, pokiaľ nechcete investovať do elektrických, či má polohovanie vôbec pre vás zmysel a či ho budete používať aj viac ako raz ročne - možno môžete ušetriť a kúpiť nepolohovateľný rošt a radšej si priplaťte za kvalitnejší matrac.

Na druhej strane tí, ktorí si zvolili elektrický rošt si ho väčšinou nevedia vynachváliť a používajú ho denne. Potom je už nájdenie príjemnej polohy otázkou pár sekúnd hrania sa s diaľkovým ovládačom. Pokiaľ v posteli pozeráte TV - nemôžeme inak než odporúčať takýto rošt. Uvidíte, že budete spokojní, je to pohodlné a príjemné. Záverom teda - odporúčanie z praxe je buď si priplatiť za motorový rošt, alebo si kúpiť nepolohovateľný.

Či už elektrický alebo ručný - pokiaľ zvolíte polohovateľný rošt, potrebujete aj polohovateľný matrac. Matrace pružinové a matrace s jadrom z kokosového vlákna nie je možné polohovať, takže sa obzerajte po iných typoch. Každý matrac v našej ponuke má pri sebe uvedené, či je polohovateľný a na aký podklad ho môžete uložiť - to zúži váš výber a zjednoduší rozhodovanie.

 

AKO JE TO S ROZMERMI ROŠTOV?

Lamelové rošty je možné objednať v akomkoľvek rozmere, rovnako ako matrace - vieme vám vyrobiť aj neštandardné rozmery. Štandardné rozmery u lamelových roštov sú: 200 x 80, 200 x 85, 200 x 90, 200 x 100, 195 x 80, 195 x 85, 195 x 90, 195 x 100. Maximálny rozmer atypického roštu je 220 x 120 cm. Širšie rošty neodporúčame a preto ich ani nevyrábame. Lamely už nedržia poriadne hmotnosť a sú príliš namáhané a pružné - v strede vzniká nepríjemná jama. Radšej voľte dva užšie rošty, ako jeden veľký. Skutočná veľkosť lamelového roštu je o 1 cm užšia a o 4 cm kratšia oproti objednanému rozmeru (napr. rošt 200 x 90 cm má v skutočnosti rozmer 196 x 89 cm). Je to kvôli tomu, že rošty sa objednávajú podľa veľkosti matracu - reálne však musí byť rošt o niečo menší, aby sa do postele zmestil a mohol sa jemne hýbať. Rošt nesmie byť v posteli napasovaný napevno. Pri latových roštoch je tak veľkosť o 1 cm užšia a o 3 cm kratšia oproti uvedenému rozmeru (napr. rošt 200 x 90 cm má v skutočnosti rozmer 197 x 89 cm).

Ak sa stále neviete rozhodnúť, určite nás neváhajte kontaktovať - radi vám poradíme emailom alebo telefonicky.