Anatomické vankúše – záchrana spánku pri problémovej chrbtici

mceclip0-6

Anatomické vankúše – záchrana spánku pri problémovej chrbtici

 

Vankúše sa nezvyknú spomínať v zoznamoch najdôležitejších vecí pre kvalitný spánok, ale opomínajú sa neprávom. Každú noc máte hlavu na ploche, ktorá vplýva nielen na to, aký budete mať zajtra deň, ale často aj zdravotný stav v strednom a staršom veku. Prečo by mal každý uvažovať o anatomickom vankúši a aké sú jeho vlastnosti?

 

Anatomické vankúše (odborníkmi nazývané aj ortopedické) sú záchranou pre ľudí, ktorí trpia rôznymi problémami krčnej chrbtice (a kvôli sedavému zamestnaniu je ich stále viac) ale čoraz častejšie ich vyhľadávajú aj ľudia kvôli prevencii. V oblasti šije máme mnoho svalov, nervov, žíl a stavcov. Preto by sme tejto dôležitej časti tela mali venovať patričnú pozornosť, nech sa nedostaneme do nezvratných zdravotných problémov.

 

Materiál a správanie anatomického vankúša

Anatomické vankúše sú väčšinou vyrobené z pamäťovej peny z prírodných materiálov, ktoré sa dokážu prispôsobiť tvaru vašej chrbtice a krčných stavcov. Tieto materiály citlivé na tlak a teplo, pomaly sa zahrievajú a postupne sa prispôsobia hlave a krku, ktorý na vankúši leží.

Prečo sú perfektnými zdravotnými pomocníkmi?

- poskytujú podporu vej hlave
- uvoľňujú svalstvo pri bolestiach krku, chrbta, ramien
- formujú sa podľa tvaru krčnej chrbtice
- nútia telo k správnej polohe hlavy, šije a celého tela počas spánku.

 

Tvary anatomických vankúšov

Anatomické vankúše môžete nájsť v rôznych tvaroch pretože sa pri ich výrobe počíta s tým, že ľudia spia v rôznych polohách. Vybrať si preto viete tvar vankúša podľa svojej obľúbenej spánkovej polohy. Môžu byť určené pre spánok na boku, na chrbte aj na bruchu.

Nižší anatomický vankúš - je vhodný v prípade, že spíte na bruchu a na chrbte,

Vyšší anatomický vankúš – je vhodný v prípade, že často spávate na boku.

 

Nezúfajte, ak ste typ, ktorý sa veľa prehadzuje a nemá obľúbenú polohu v spánku. Existujú aj anatomické vankúše vhodné pre akúkoľvek polohu. Je dobré si vždy prečítať detailný popis produktu na e-shope a prehliadnuť si fotky.

 

Bolesti krčnej chrbtice – anatomický vankúš je nevyhnutnosť

Ak ste pacient trpiaci na chorobu krčných stavcov a iné zdravotné problémy, toto určite viete, lebo pravdepodobne vám ho už lekár odporučil. Dokonca si ho ako zdravotnú pomôcku môžete nechať preplatiť. Vy by ste si mali vybrať anatomický vankúš s dvoma vlnami pre poriadnu podporu. Tieto vlny majú rozličné veľkosti – väčšia vlna je tvrdšia a má byť oporou pre krčnú chrbticu. Menšia vlna je mäkšia a tam sa ukladá hlava.

 

Prvé skúsenosti s anatomickým vankúšom môžu priniesť dodatočné bolesti. Prvých pár rán sa zrejme zobudíte ubolení. Ako vždy pri používaní niečoho, čo má napraviť chyby tela z minulosti alebo zranenia, aj anatomický vankúš nie je okamžitým zázrakom. Nezľaknite sa toho. Telo si zvykne a časom si nebudete schopí predstaviť spánok bez kvalitnej opory anatomického vankúša.