Bolí vás chrbát? Vyrieši to matrac!

bolest-chrbta-spanok-matracNikto nemá rád tie kruté rána, keď sa ráno zobudí ešte dolámanejší, ako večer zaľahol. Týmto nepríjemnostiam môže byť koniec, keď si zaobstaráte kvalitný matrac. Do zdravia sa oplatí investovať, matrac predsa využívate jednu dekádu života!

 

 

 

 

Bolesti chrbtice z povolania alebo kvôli nesprávnemu životnému štýlu

Najčastejším dôvodom našich boľačiek je naše zamestnanie. Teda, niežeby bola chyba, že nejaké máme, ide skôr o to, že mnohí z nás sa v práci hrbia pri počítači alebo výrobnom stroji, sme neprirodzene vykrivení, väčšinu času sedíme a to nám dá chrbtica pocítiť najmä po náročnom dni. V mnohých prípadoch sa stáva, že naše bolesti prerastú do veľkých problémov, proti ktorým zápasíme celý život. Preťažovanie konkrétnych svalových partií, zlý životný štýl a stres nás často privedú až k myšlienke zakúpiť si zdravotný matrac. Ten, samozrejme, môže pomôcť, ale iba v kombinácii s cvičením, resp. ak zmeníme svoje doterajšie návyky na držanie tela. Nijaká chrbtica dlho nevydrží v neprirodzenej polohe 24 hodín denne. Nepodceňujte svoje ťažkosti, bolesti chrbta a svalov môžu byť tiež symptómom nejakého závažného ochorenia.    

Zamerajte sa na tvrdosť matraca

Znakom dobrého matraca je, že sa prehýba iba v miestach, kde naň pôsobí tlak. Naše telá by počas spánku mali ostať v rovine. Nie je vhodné, ak ležíme na príliš tvrdom alebo veľmi mäkkom matraci. V prvom prípade môže dôjsť k nesprávnemu podopretiu bedrových a ramenných kĺbov a v tom druhom sú ohrozené naše medzistavcové platničky a chrbát sa neprirodzene ohýba do oblúka. Už po štyroch dňoch používania nového matraca vraj môžeme odhaliť jeho účinok na našu chrbticu.

Hlavným znakom zdravotných matracov je ich členenie na zóny, pričom každá zóna podporuje správne držanie tela počas spánku. Obmedzíme tak časté nočné prehadzovanie sa z boka na bok a výsledkom bude nerušený a zdravý spánok. Taštičkové matrace sú komfortnejšie ako bomel pružiny a prispôsobujú sa lepšie telu. Ich jadro je tvorené z pružín, ktoré sú od seba nezávislé. V dôsledku toho sa ohýbajú iba tie pružiny, na ktoré je vyvíjaný tlak, ostatné ostávajú v rovnej polohe. Dôležité tiež je, aby aj sám vankúš podporoval krivku našej krčnej chrbtice. V našej ponuke máme taštičkové matrace, ktoré obsahujú až 2000 pružín.

Zmeňte svoje návyky

Lekári nám predovšetkým odporúčajú spánok na chrbte alebo na bruchu, keď sa matrac stáva pre telo a kosti oporou. Pokiaľ radi spíte na boku, príliš tvrdý matrac je na túto polohu nevhodný, pretože sa oberáte o pohodlie. Spánok na boku s ohnutými nohami však môže spôsobiť úľavu pri ich bolestiach, pretože na nervy nie je vyvíjaný priveľký tlak. Pre lepšie držanie tela by sme sa nemali štítiť cvičenia, ktoré okrem toho, že nás udrží v dobrej fyzickej kondícii, nám aj zredukuje alebo časom úplne odstráni nepríjemné pocity v oblasti chrbta. Dnes si už viete nájsť kopec návodov a videí aj na internete, avšak nie je hanba obrátiť sa aj na lekársku pomoc. Fyzioterapeut alebo ortopéd vám dokáže stanoviť cviky presne na mieru. Myslite na svoje zdravie už vopred a pri kúpe nového matraca sa presvedčte, či spĺňa všetky požiadavky pre vaše zdravie. Dôležitá je tiež vhodná kombinácia matracu a roštu, pretože rošt výrazne ovplyvňuje tvrdosť matraca a jeho priedušnosť. Vďaka kvalitnému spánku si zabezpečíte uvoľnenejšiu myseľ, pamätajte na to.